• Suojelupoliisin päällikkö varoittaa, että diktatuurit yrittävät saada kontrolliinsa Suomen kriittisen infrastruktuurin, kuten tietoliikenneverkkoja, energiaverkkoja, vedenjakelua, maanteitä, lentokenttiä ja satamia.
  • Hän puhui autoritäärisistä valtioista monikossa ja täsmensi kertomillaan tapausesimerkeillä, että tarkoittaa niillä Venäjää ja Kiinaa.
  • Pelttari pitää tärkeänä, että uudella lainsäädännöllä voidaan tarvittaessa puuttua venäläisten Suomessa tekemiin maakauppoihin.

Suojelupoliisin (Supo) päällikkö Antti Pelttari antaa poliitikoille ja kaikille suomalaisille suoran varoituksen siitä, että diktatuurit yrittävät saada kontrolliinsa Suomen kriittisen infrastruktuurin.

Infrastruktuurilla tarkoitetaan esimerkiksi tietoliikenneverkkoja, energiaverkkoja, vedenjakelua, maanteitä, lentokenttiä ja satamia.

– Autoritääriset valtiot yrittävät päästä kiinni Suomen kriittiseen infrastruktuuriin, Pelttari sanoi vieraillessaan lauantaina Yleisradion Ykkösaamussa.

Supon päällikkö puhui autoritäärisistä valtioista monikossa ja täsmensi kertomillaan tapausesimerkeillä, että hän tarkoittaa niillä Venäjää ja Kiinaa.

Pelttari pitää tärkeänä esimerkiksi sitä, että uudella lainsäädännöllä voidaan tarvittaessa puuttua venäläisten Suomessa tekemiin maakauppoihin. 2010-luvulla venäläiset hankkivat omistukseensa huomiota herättävän paljon kiinteistöjä, jotka sijaitsevat teleliikennemastojen ja sähkönjakelukeskusten välittömässä läheisyydessä.

Venäjän lisäksi Pelttari varoittaa Kiinan Suomelle muodostamasta turvallisuusuhasta.

– Vaikkapa Kiina on ilmaissut avoimesti halunsa tulla johtavaksi suurvallaksi, ja silloin suurvallalla on globaalit intressit ja intressejä silloin myös Suomessa.

– Tällaisessa valtiossa täytyy ottaa huomioon se, että siellä valtion ja yksityisen yrityselämän eroa ei usein ole, vaan valtio pystyy vaikuttamaan myös yritysten toimintaan varsin suoraan. Tämä on muutos aikaisempaan verrattuna ja täytyy mielestäni ottaa huomioon, kun tehdään tärkeitä päätöksiä vaikkapa esimerkiksi 5G-verkon toimittajista, Pelttari painotti Ykkösaamussa.

Käytännössä Supon päällikkö Pelttari vastustaa ajatusta siitä, että kiinalainen Huawei toimittaisi Suomeen 5G-verkkoja.

– Meidän täytyy miettiä niin, että tämä 5G-verkko on vuosikymmenen lopulla se alusta, jonka varassa koko yhteiskunta käytännössä toimii. Sen takia on tärkeää, että sen verkon hallintaa ei ole sellaisilla tahoilla, jotka pääsevät vaikuttamaan, hän korosti.

Pelkona sairaaloiden lamauttaminen

Aiemmin puhuttiin niin sanotuista takaoviriskeistä eli siitä, että esimerkiksi matkapuhelimen valmistanut yritys jätti laitteen tietoturvaan takaportin itselleen.

Pelttarin mukaan 5G:n ja muun kriittisen infrastruktuurin, kuten energiaverkkojen, kohdalla puhutaan paraatiovista, joita ei saisi avata autoritäärisille valtioille.

– Nyt puhumme siitä, että 5G:ssä avaamme etuoven, koska laitetoimittajalla täytyy olla pääsy päivitysten ja muiden kautta koko siihen verkkoon. Tämä sen riskin muodostaa, hän kiteytti.

Vaarana on, että autoritäärinen valtio, kuten Venäjä tai Kiina, pystyisi lamauttamaan Suomessa liikenteen, televerkot, sähkönjakelun, maksujärjestelmät ja niin edelleen eli lähes kaiken ihmisten arkea ylläpitävän yhteiskunnan toiminnan.

– Verkkoa kontrolloiva taho pystyy lamauttamaan koko älyliikenteen, lamauttamaan vaikka leikkaussalien toiminnan, sähköverkon toiminnan, kaiken - tavallaan koko yhteiskunnan, Pelttari varoitti päättäjiä hankkimasta infrastruktuurin kriittisiä osia autoritäärisistä valtioista.